world news
January 20, 2018, 08:58:01 am
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: World News
 
  Home Help Gallery Links Login Register  

Utrechtse serieverkrachter

Recent Items
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Utrechtse serieverkrachter  (Read 1812 times)
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« on: November 02, 2011, 11:16:52 am »

De Utrechtse serieverkrachter is een serieverkrachter die in de periode augustus 1995 tot en met februari 1996 heeft toegeslagen. De man pleegde 6 verkrachtingen en deed 12 pogingen daartoe. Ondanks de publiciteit en het grootschalig politieonderzoek is destijds man nooit gepakt. Jaren later sloeg de verkrachter weer toe...

Hij verkrachtte op woensdag 24 oktober 2001 een meisje uit Bilthoven. Uit DNA onderzoek is vast komen te staan, dat het om dezelfde dader gaat. Ook bij een beroving van een vrouw, twee dagen voor de verkrachting, gaat de politie ervan uit dat het om dezelfde man gaat.foto Utrechtse Serieverkrachter

Die woensdag, rond 19.00 uur, fietste een 16-jarig meisje over de Kees Boekelaan in Bilthoven naar huis. Plotseling kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze moest stoppen en bedreigde haar met een mes. Eerst vroeg hij om geld, maar toen zei hij dat zij af moest stappen en achter op de scooter moest gaan zitten. Het meisje liet haar fiets en rode tas staan en ging achterop zitten. De man reed weg in de richting van de Gezichtslaan, draaide om en reed, tegenover de sportvelden, het bos Heidepark in. Na ongeveer een kwartier stopten ze. De man bond het meisje vast aan een boom, plakte haar mond dicht met tape en verkrachtte haar meerdere malen. De man liet haar vastgebonden aan de boom achter. Het moet dan rond 20.00 geweest zijn. Ondertussen waren de fiets en de tas van het meisje op de Kees Boekenlaan gevonden. Er werd groot alarm geslagen en de zoektocht begon. Pas om 00.20 uur die nacht werd ze gevonden.
Het kan zijn dat de man het meisje niet heeft opgewacht op het Kees Boekelaan, maar haar heeft gevolgd op weg naar huis. Onderweg heeft ze bij een snackbar een patatje gekocht. Daarna is ze langs de Iepenlaan en de Acacialaan gefietst en bij de Plusmarkt linksaf gegaan. Vervolgens is ze door de Vlinderbuurt naar de Kees Boekelaan gefietst.

Beroving
Maandag 22 oktober, rond 20.45 uur, fietste een vrouw over de Laan van Kovelswade in Utrecht. Vlak voor de splitsing met de Koningsweg, kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze achterop moest springen, anders zou hij haar steken. Toen ze achterop zat, vroeg hij of ze geld had en reed met haar weg. Ter hoogte van de Mereveldseweg reed de man linksaf het voetpad van het bos op. Hij kende de weg goed, want ondanks dat het donker was, reed hij vrij hard. Toen hij even stopte sprong de vrouw van de scooter en rende terug naar de Koningsweg. Daar wist ze een auto aan te houden en zo te vluchten.

Werkwijze
De dader ging op dezelfde manier te werk als 6 jaar geleden. Hij zocht zijn slachtoffers altijd in de avonduren als het donker was of donker werd en meestal op donkere, slecht verlichte of onverlichte fietspaden. Hij benaderde ze van achter, dwong ze tot stoppen en gebruikte daarbij een mes. Eerst vroeg de man om geld, maar dwong de vrouwen dan achter op de scooter te gaan zitten. Vervolgens reed hij naar een afgelegen bosrijke omgeving. Het enige verschil met vroeger is, dat hij nu op een scooter rijdt en destijds op een fiets.

Signalement
• blanke man;
• 1.75-1.80 mtr lang;
• leeftijd 25-40 jaar;
• gezet postuur en
• spreekt normaal Nederlands met mogelijk een Utrechts accent;
• droeg een donkergekleurde jas;
• reed op een zwarte of donkergekleurde scooter, klein model met buddyzit, een schuine voorkant en een doorlopend plateau voor de voeten;
• droeg een zwarte integraalhelm met drie grijze letters achterop; de letters zijn opgebouwd uit horizontale streepjes; één van de letters moet een H zijn.

Afkomst
Om een aantal redenen vermoedt de politie dat de dader uit Utrecht komt. Ten eerste dat mogelijk Utrechtse accent en daarnaast omdat hij nu wéér actief is in het groene gebied ten oosten/zuid-oosten van Utrecht. Dit is het gebied tussen Utrecht, Groenekan, Zeist, De Bilt en Bunnik. De politie heeft de overtuiging dat hij in deze omgeving en het groengebied goed bekend is.

Beloning
De Hoofdofficier van Utrecht heeft een hoge beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze misdrijven.

Tape
De tape die de dader woensdag 24 oktober heeft gebruikt, om de mond van zijn slachtoffer af te plakken, is z.g. duct-tape, merk Polyken, 38 cm breed en zit per 50 meter op een rol. Het speciale is de zwarte, klevende, achterkant. Daar zit namelijk zwarte UV-bestendige lijm op. Deze rollen worden door de firma Stokvis in Alblasserdam vanuit Amerika geïmporteerd. De tape is sinds 1995 alleen aan Carglass in Nederland geleverd en dit jaar is er ook een kleine partij aan topsport centrum De Kuip in Rotterdam geleverd.

Uit onderzoek is gebleken dat de tape regelmatig door werknemers mee naar huis wordt genomen en dan wordt weggegeven. Ook wordt het wel eens aan klanten van Carglass meegegeven.

tape_tcm14-124093.jpg

Tie-wraps
De handen van de slachtoffers werden ook vastgebonden. Daarvoor gebruikte de man kabel- of bundelbinders, ook vaak tie-wraps genoemd. Deze zijn wit en vermoedelijk gemaakt in Taiwan. Het specifieke aan deze binders is de afmeting van 310 mm lang en 4,8 mm breed. De lengte van 310 mm is in Nederland nog niet gevonden.

Tips? Bel de politie!
« Last Edit: November 02, 2011, 01:36:06 pm by TD892 » Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #1 on: November 02, 2011, 11:18:09 am »

Tijdlijn

9 augustus 1995
Eerste poging tot verkrachting door de man die later bekend zal worden als 'de Utrechtse serieverkrachter'. Plaats van handeling: de Archimedislaan in Utrecht.

25 augustus 1995
Tweede poging.

5 september 1995
De eerste verkrachting, bij de Bisschopsweg in De Bilt.

15 september 1995
Tweede verkrachting. In Bunnik.

17 september 1995
Poging tot verkrachting, opnieuw in Bunnik.

17 september 1995
Een tweede poging, in De Bilt.

24 september 1995
De derde verkrachting. In Utrecht.

25 september 1995
Een poging.

26 september 1995
Een poging tot verkrachting bij de Archimedislaan.

26 september 1995
De vierde verkrachting, opnieuw bij de Archimedislaan. Deze dag richt de politie, die inmiddels het patroon herkent, het Recherche Bijstands Team 'Rhijnauwen' op. Het team, een kleine 40 rechercheurs groot, zal onderzoek gaan doen naar de man die al snel bekend staat als 'de Utrechtse serieverkrachter'. Gezien de snelle opeenvolging van de misdrijven en de geringe kans op een snelle arrestatie besluit de politie de zaak publiek te maken in de hoop zo meer slachtoffers te voorkomen. Gezien het feit dat sindsdien nog 'maar' twee vrouwen zijn verkracht, lijkt die aanpak effect te hebben gehad.

28 september 1995
Het Utrechts Nieuwsblad maakt voor het eerst melding van de serieverkrachter. Het is een berichtje van één kolom op een binnenpagina. Pas later, als de dader langere tijd niet actief is, zal de publiciteit over de zaak zijn hoogtepunt vinden.

3 oktober 1995
De vijfde verkrachting, in De Bilt.

27 november 1995
Een poging, in Bosch en Duin.

1 december 1995
Een poging, in Den Dolder. De politie besluit deze laatste twee pogingen stil te houden in de hoop de dader overdag, wanneer hij waarschijnlijk het gebied verkent, aan te houden. Het gebied waar deze twee pogingen plaats vinden is redelijk overzichtelijk met weinig toevoerwegen. De politie installeert camera's en agenten graven zich in voor observatie. Het blijft zonder resultaat.

20 februari 1996
Een poging tot verkrachting. Het zal de laatste keer blijken te zijn tot oktober 2001 dat de Utrechtse serieverkrachter van zich laat horen.

20 augustus 2001
Een poging tot verkrachting die, zo zal later blijken, waarschijnlijk het werk is van de Utrechtse serieverkrachter.

22 oktober 2001
Een nieuwe poging. De vrouw, door een man op een scooter gedwongen achterop te gaan zitten, stapt af en vlucht wanneer de man korte tijd stil staat.

24 oktober 2001
Een verkrachting, uit de DNA-test blijkt dat het zonder twijfel gaat om de Utrechtse serieverkrachter. Het slachtoffer is zestien jaar oud en wordt verkracht bij het Kees Boekelaantje in Bilthoven.


« Last Edit: November 03, 2011, 07:12:22 am by TD892 » Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #2 on: November 02, 2011, 12:00:55 pm »

"Heropen zaak Utrechtse serieverkrachter"

REGIO - Het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter moet heropend worden. Dat vindt rechtspsycholoog Jasper van der Kemp in een nieuwe documentaire van RTV Utrecht over de geruchtmakende zaak.

Van der Kemp is gespecialiseerd in geografische daderprofilering. Hij doet dit onderzoek onder leiding van de gerenommeerde Peter van Koppen.

Met behulp van dit soort profilering kan Van der Kemp aan de hand van waar een dader toeslaat, voorspellen waar een dader woont. In het onderzoek naar de serieverkrachter ging de politie ervan uit dat de dader in de omgeving van stadion Galgenwaard woonde. Volgens Van der Kemp klopt dat niet en moet de man in het zuiden van De Bilt hebben gewoond.

De onderzoeker had al eerder succes met zijn manier van werken. Zo werkte hij onder andere mee aan de speurtocht naar een Twentse dierenbeul. Daar wees hij met succes de wijk aan waar de dader werd gevonden.

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat alle sporen in de zaak al zijn onderzocht. Volgens het OM is het onderzoek van Van der Kemp geen aanleiding om nog eens opnieuw naar De Bilt zuid te kijken.

Deze week is het tien jaar geleden dat de serieverkrachter voor het laatst toesloeg. De man werd ondanks een groot politie-onderzoek nooit gevonden. In totaal viel de Utrechtse serieverkrachter achttien vrouwen lastig van wie er zeven werden verkracht. De man werd nooit gepakt. Dit tot grote frustratie van de Utrechtse politie.

In U Vandaag kwam Peter van Koppen uitgebreid aan het woord over de zaak. De documentaire over de serieverkrachter gaat zondagochtend om 07.15 uur in première en wordt daarna de hele dag herhaald.


http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/396980
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #3 on: November 02, 2011, 02:27:51 pm »

Utrechtse serieverkrachter valt tot twee keer toe vrouwen lastig
05/12/95, 00:00

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - De Utrechtse serieverkrachter heeft weer toegeslagen, de inspanningen van honderden politie-agenten ten spijt. In het risico-gebied net buiten de Domstad heeft de man de afgelopen week twee keer vrouwen aangevallen. Beide slachtoffers wisten de man af te schrikken.

Volgens het recherchebijstandsteam Zeist voldoet de daderbeschrijving van de belaagde vrouwen aan het signalement van de serieverkrachter. Een 28-jarige fietster werd vorige week maandag om 19 00 uur op de Mesdaglaan in Bosch en Duin van achteren bij haar schouder gepakt en tot stoppen gedwongen. De vrouw gaf de man een harde klap in het gezicht en begon te gillen. Daarna liet de man haar los en reed de Josef Israëlslaan in. De politie vermoedt dat hij in het gezicht gewond raakte.

Afgelopen vrijdag pakte een man rond 17 30 uur op het Deltapad in Den Dolder een 19-jarige fietster beet. De man fietste naast haar en dwong haar te stoppen en mee te gaan in de richting van bosjes. Door hard te gillen zag de vrouw kans te ontkomen. De man ging er vandoor. Hij droeg een muts of pet en had een gebreide shawl voor zijn mond.

« Last Edit: November 02, 2011, 04:37:33 pm by TD892 » Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #4 on: November 02, 2011, 02:28:20 pm »

Utrechtse verkrachter weer op pad
19/12/96, 00:00

Van onze correspondente UTRECHT - De Utrechtse serieverkrachter heeft na ruim een jaar waarschijnlijk wederom toegeslagen. Dit concludeert de Utrechtse politie op grond van verklaringen van een Utrechtse vrouw, die afgelopen zondagavond omstreeks 19.00 uur op de Voordorpsedijk in Groenekan werd verkracht.

De politie trad pas vandaag met de zaak naar buiten, omdat zij er zeker van wilde zijn dat het gaat om de beruchte Utrechtse serieverkrachter. De maniak verkrachtte tussen augustus en december vorig jaar vijf vrouwen. En maakte zich daarnaast schuldig aan negen aanrandingen. De slachtoffers van de man waren telkens vrouwen, die zich in hun eentje per fiets op donkere fietspaden begaven, in het groene gebied ten oosten van Utrecht. Zijn voorlaatste daad betrof een aanranding in Den Dolder op 1 december vorig jaar.

Het slachtoffer van afgelopen zondag fietste ook alleen op een afgelegen, landelijke plek ten noordoosten van de stad Utrecht. De politie wil in het belang van het opsporingsonderzoek niet prijsgeven waarom gedacht wordt dat de serieverkrachter weer de dader is. Ten behoeve van het onderzoek heeft de politie vier rechercheurs toegevoegd aan het speciale recherchebijstandsteam, dat vorig jaar op de zaak werd gezet. Het team telt momenteel in totaal negen personen. Met het oog op de veiligheid van haar vrouwelijk personeel en studentes zette de - oostelijk gelegen - Utrechtse universiteit vorig jaar een shuttledienst in tussen de bushalte bij het Academisch ziekenhuis en een achteraf gelegen sporthal, die bij het complex hoort. Zo'n twee maanden geleden besloot de universiteit het busje uit voorzorg weer te laten rijden.

Volgens woordvoerder Joop Kessels neemt de universiteit geen andere concrete maatregelen nu de serieverkrachter waarschijnlijk weer actief is. “We kunnen het terrein rond het universiteitscomplex moeilijk dichttimmeren”, stelt hij. “Wel drukken we iedereen nog eens extra op het hart de wijze raad van de politie op te volgen.” De Utrechtse politie adviseert vrouwen na het invallen van de duisternis louter in gezelschap van anderen te gaan fietsen of lopen in het gebied tussen Utrecht, Groenekan, De Bilt, Zeist en Bunnik. Of het openbaar vervoer te nemen.
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #5 on: November 02, 2011, 02:30:36 pm »

Politie is ervan overtuigd eens de Utrechtse verkrachter te arresteren; 'Zo iemand stopt niet uit zichzelf'
05/12/95, 00:00

Een gedragsdeskundige en een psychotherapeut hadden het de rechercheurs al voorspeld: de serieverkrachter in Utrecht zal opnieuw toeslaan. De kans dat iemand met zo'n ziekelijke stoornis uit zichzelf stopt, is miniem....

Van onze verslaggever

ZEIST

'We hadden slechts een kleine hoop dat alle aandacht hem had afgeschrokken', zegt hoofdinspecteur S. van Delden. Hij leidt vanuit het politiebureau in Zeist het 35 man sterke rechercheteam, dat sinds september jaagt op de 'blanke, blonde tot donkerblonde man, tussen de 25 en 35 jaar, met een stevig postuur en een bol, rond, verzorgd gelaat', die verantwoordelijk wordt gehouden voor vijf verkrachtingen en negen aanrandingen.

Het sprankje hoop is dan ook ijdel gebleken. Op 3 oktober had de dader voor het laatst een vrouw belaagd, in De Bilt. Naar maandag bekend werd, heeft hij zijn activiteiten vorige week hervat. Op 27 november dwong hij in Bosch en Duin een fietsende vrouw tot stoppen. Zij sloeg hem in het gezicht, waarna hij op de vlucht sloeg. Afgelopen vrijdag pakte hij in Den Dolder een fietsster beet en wilde haar meevoeren naar bosjes langs een pad. Toen de vrouw begon te gillen, ging haar belager er vandoor.

Voor Van Delden bestaat er geen twijfel. 'Het is hem geweest.' De teamleden kennen de werkwijze van hun doelwit. Hij heeft het voorzien op jonge, alleenfietsende vrouwen. Hij slaat toe op donkere locaties, in de nabijheid van struiken, in groene gebieden ten oosten van Utrecht, waar hij goed thuis is en zich zeker voelt. Hij nadert zijn slachtoffers van achteren, grijpt ze vast en bijt ze toe niet achterom te kijken. Ook bezigt hij typerende taal. Maar verder dan de mededeling dat hij 'beschaafd Nederlands met een licht Utrechts accent' spreekt, wil Van Delden niet gaan. Je zou ziekelijke geestverwanten van de dader maar op ideeën brengen.

Van Delden: 'We weten ook van deskundigen dat verkrachters altijd een soort van handtekening zetten; een aantal specifieke handelingen. Wat hij doet is bekend bij ons. Maar daar komen we ook niet mee naar buiten. Het geeft ons wel de mogelijkheid dat we met zekerheid kunnen vaststellen dat het om één en dezelfde persoon gaat.'

De jongste pogingen hebben zijn team extra gemotiveerd, vertelt de inspecteur. De afgelopen weken zijn er 3500 aanwijzingen binnengekomen en de verwachting is dat er vele bijkomen nu nieuwe informatie is vrijgegeven.

De politie verspreidde gisteren naast een compositiefoto ook een tekening van de sjaal en de muts die de man vorige week droeg. Ook moet hij bij een van de pogingen aan het gezicht gewond zijn geraakt. Er was echter ook een bijstelling. De dader verplaatst zich niet langer op een mountain-bike, zoals eerst werd beweerd, en ook niet op een 'opoe-fiets', zoals een later signalement wilde. Van Delden: 'Hou het maar op: fiets. Hij rijdt nu elke keer op iets anders, kennelijk.'

Van Delden: 'Ik zal niet zeggen dat het net zich sluit. Maar we komen steeds verder in de goede richting. Ik ben ervan overtuigd dat we hem grijpen. Zolang er nog steeds tips binnenkomen, kunnen we door. We hebben tientallen mannen gehoord, er staan nog tientallen namen op ons lijstje. Het is alleen een race tegen de klok, zo ervaren we dat in het team. Hoe voorkomen we dat hij nog meer slachtoffers maakt?'

Hoewel psychiatrische deskundigen het team bijstaan, zegt Van Delden de dader niet te kunnen doorgronden. 'Het moet een geïsoleerd persoon zijn. Sociaal mislukt. Weinig contacten, een onopvallende levensstijl. Dat maakt het ook zo moeilijk zoeken. Een bankovervaller wil nog wel eens te koop lopen met zijn vergrijp. Een verkrachter kijkt wel uit.

'Ik kan me niet in zijn denkwereld verplaatsen. We hebben te maken met iemand die niet rationeel handelt. Zo surveilleren we nog wel extra, dan blijft hij uit de buurt, zou je logisch redenerend denken. Maar misschien is zijn aandrang wel zo sterk, dat hij daar geen enkele rekening mee houdt.'

Zo lang er nog iets te onderzoeken valt, blijft zijn team in stand, verzekert Van Delden. Het delict is zwaar, de kans op herhaling bestaat, de maatschappelijke onrust is groot. Aan de politie-acties, die de bonden voor vandaag in de politieregio Utrecht hebben aangekondigd, zal het team daarom niet meedoen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/411228/1995/12/05/Politie-is-ervan-overtuigd-eens-de-Utrechtse-verkrachter-te-arresteren-Zo-iemand-stopt-niet-uit-zichzelf.dhtml
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #6 on: November 02, 2011, 02:56:49 pm »

Serieverkrachter
Utrecht • De Utrechtse serieverkrachter was eerder actief in de periode augustus 1995 tot en met februari 1996. De man pleegde 6 verkrachtingen en deed 12 pogingen daartoe. Ondanks de publiciteit en het grootschalig politieonderzoek is de man nooit gepakt.

Hij verkrachtte op woensdag 24 oktober 2001 een meisje uit Bilthoven. Uit DNA onderzoek is vast komen te staan, dat het om dezelfde dader gaat. Ook bij een beroving van een vrouw, twee dagen voor de verkrachting, gaat de politie ervan uit dat het om dezelfde man gaat.Die woensdag, rond 19.00 uur, fietste een 16-jarig meisje over de Kees Boekelaan in Bilthoven naar huis. Plotseling kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze moest stoppen en bedreigde haar met een mes. Eerst vroeg hij om geld, maar toen zei hij dat zij af moest stappen en achter op de scooter moest gaan zitten. Het meisje liet haar fiets en rode tas staan en ging achterop zitten. De man reed weg in de richting van de Gezichtslaan, draaide om en reed, tegenover de sportvelden, het bos Heidepark in. Na ongeveer een kwartier stopten ze. De man bond het meisje vast aan een boom, plakte haar mond dicht met tape en verkrachtte haar meerdere malen. De man liet haar vastgebonden aan de boom achter. Het moet dan rond 20.00 geweest zijn. Ondertussen waren de fiets en de tas van het meisje op de Kees Boekenlaan gevonden. Er werd groot alarm geslagen en de zoektocht begon. Pas om 00.20 uur die nacht werd ze gevonden.

Het kan zijn dat de man het meisje niet heeft opgewacht op het Kees Boekelaan, maar haar heeft gevolgd op weg naar huis. Onderweg heeft ze bij een snackbar een patatje gekocht. Daarna is ze langs de Iepenlaan en de Acacialaan gefietst en bij de Plusmarkt linksaf gegaan. Vervolgens is ze door de Vlinderbuurt naar de Kees Boekelaan gefietst.

Beroving
Maandag 22 oktober, rond 20.45 uur, fietste een vrouw over de Laan van Kovelswade in Utrecht. Vlak voor de splitsing met de Koningsweg, kwam een man op een scooter naast haar rijden. Hij zei dat ze achterop moest springen, anders zou hij haar steken. Toen ze achterop zat, vroeg hij of ze geld had en reed met haar weg. Ter hoogte van de Mereveldseweg reed de man linksaf het voetpad van het bos op. Hij kende de weg goed, want ondanks dat het donker was, reed hij vrij hard. Toen hij even stopte sprong de vrouw van de scooter en rende terug naar de Koningsweg. Daar wist ze een auto aan te houden en zo te vluchten.

Werkwijze
De dader ging op dezelfde manier te werk als 6 jaar geleden. Hij zocht zijn slachtoffers altijd in de avonduren als het donker was of donker werd en meestal op donkere, slecht verlichte of onverlichte fietspaden. Hij benaderde ze van achter, dwong ze tot stoppen en gebruikte daarbij een mes. Eerst vroeg de man om geld, maar dwong de vrouwen dan achter op de scooter te gaan zitten. Vervolgens reed hij naar een afgelegen bosrijke omgeving. Het enige verschil met vroeger is, dat hij nu op een scooter rijdt en destijds op een fiets.

Signalement

    blanke man;
    1.75-1.80 mtr lang;
    leeftijd 25-40jaar;
    gezet postuur en
    spreekt normaal Nederlands met mogelijk een Utrechts accent;
    droeg een donkergekleurde jas;
    reed op een zwarte of donkergekleurde scooter, klein model met buddyzit, een schuine voorkant en een doorlopend plateau voor de voeten;
    droeg een zwarte integraalhelm met drie grijze letters achterop; de letters zijn opgebouwd uit horizontale streepjes; één van de letters moet een H zijn.

Afkomst
Om een aantal redenen vermoedt de politie dat de dader uit Utrecht komt. Ten eerste dat mogelijk Utrechtse accent en daarnaast omdat hij nu wéér actief is in het groene gebied ten oosten/zuid-oosten van Utrecht. Dit is het gebied tussen Utrecht, Groenekan, Zeist, De Bilt en Bunnik. De politie heeft de overtuiging dat hij in deze omgeving en het groengebied goed bekend is.

Beloning
De Hoofdofficier van Utrecht heeft een hoge beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze misdrijven.

De politie vraagt

    Wie kent of herkent de dader aan de hand van het opgegeven signalement, mogelijk in combinatie met de scooter?
    Wie heeft de fiets van het verkrachte meisje woensdag 24 oktober, vóór 20.30 uur, al zien staan op de Kees Boekelaan in Bilthoven?
    Wie heeft de dader woensdag 24 oktober rond 20.00 uur het Heidepark uit zien rijden?
    Wie heeft de man en het slachtoffer maandag 22 oktober op de scooter zien rijden in Utrecht in de buurt van de Laan van Kovelswade, de Koningsweg en de Mereveldseweg? Opvallend detail is dat hij een helm droeg en zij niet.

Tips n.a.v. extra uitzending
Het AVRO televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde woensdag 7 november in een extra uitzending aandacht aan de heropening van het onderzoek. Samen met de overige publiciteit zijn er tot nu toe 1.500 tips, waaronder 450 bruikbare, binnengekomen. De politie is nog met veel van de tips bezig, maar de gouden tip zat er nog niet tussen.

Tape
De tape die de dader woensdag 24 oktober heeft gebruikt, om de mond van zijn slachtoffer af te plakken, is z.g. duct-tape, merk Polyken, 38 cm breed en zit per 50 meter op een rol. Het speciale is de zwarte, klevende, achterkant. Daar zit namelijk zwarte UV-bestendige lijm op. Deze rollen worden door de firma Stokvis in Alblasserdam vanuit Amerika geïmporteerd. De tape is sinds 1995 alleen aan Carglass in Nederland geleverd en dit jaar is er ook een kleine partij aan topsport centrum De Kuip in Rotterdam geleverd.

Uit onderzoek is gebleken dat de tape regelmatig door werknemers mee naar huis wordt genomen en dan wordt weggegeven. Ook wordt het wel eens aan klanten van Carglass meegegeven.

Soortgelijke rol plakband.

Tie-wraps
De handen van de slachtoffers werden ook vastgebonden. Daarvoor gebruikte de man kabel- of bundelbinders, ook vaak tie-wraps genoemd. Deze zijn wit en vermoedelijk gemaakt in Taiwan. Het specifieke aan deze binders is de afmeting van 310 mm lang en 4,8 mm breed. De lengte van 310 mm is in Nederland nog niet gevonden.

Meer vragen politie

    Wie weet wie de importeur en/of leveranciers van de tie-wraps in Nederland zijn?
    Is er iemand die de combinatie tussen de verkrachter en de tape of tie-wraps iets zegt?

Het elektronische tipformulier
Als u een tip heeft, dan kunt u het elektronisch tipformulier invullen op https://tipformulier.politie.nl

http://www.politie.nl/utrecht/opsporing/030306serie.asp


* utrechtse_serieverkrachter.jpg (12.44 KB, 302x284 - viewed 76 times.)
« Last Edit: November 02, 2011, 03:51:19 pm by TD892 » Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #7 on: November 02, 2011, 03:02:31 pm »http://frontpage.fok.nl/nieuws/147036/1/1/50/na-tv-uitzending-180-tips-over-verkrachter.html

Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #8 on: April 24, 2014, 04:59:30 am »

De frustratie van iedere agent
ELINE VAN SUCHTELEN − 01/12/11, 00:00

Even was hij er weer: de Utrechtse serieverkrachter. Niet op donkere fietspaden, maar in het nieuws. Tien jaar na de laatste verkrachting kreeg de politie in een maand tijd nog zestig tips binnen.

Telkens als zijn compositietekening weer eens werd getoond, pakten mensen de telefoon. Zou het dan toch die rare overbuurman zijn van vroeger? Of die vreemde snuiter van de snackbar om de hoek? Het mag dan tien jaar geleden zijn dat de Utrechtse serieverkrachter zich voor het laatst aan een vrouw vergreep, toch krijgt de politie nog steeds tips binnen. Elke maand wel een stuk of twee. Het politie- onderzoek naar de verkrachter - die in 1995, 1996 en 2001 zes vrouwen verkrachtte - is nog steeds niet gesloten.

Toen de zaak begin november weer in het nieuws kwam omdat het tien jaar geleden was dat de verkrachter toesloeg, kreeg de politie ruim zestig tips binnen. Opnieuw: tevergeefs. Vandaag wordt bekend dat de gouden tip ook daar niet bij zit.

Niet alleen bewoners zijn nog steeds op zoek naar de 'vadsige fietser', zoals de man weleens werd genoemd. Ook oud-rechercheurs volgen de zaak op de voet. Zoals veiligheidsadviseur Lex Mellink (53). De oud-districtschef werkt al jaren niet meer bij de politie, maar het ergert hem nog altijd dat hij de Utrechtse serieverkrachter niet heeft kunnen arresteren. "Zo'n zaak blijft aan je kleven. Ik vraag me nog steeds af waar hij nu is: dood, geëmigreerd, in de gevangenis voor een ander delict? Alles kan."

Dat het om een serieverkrachter ging, hadden Mellink en zijn collega's in september 1995 voor het eerst door. In korte tijd had de man vier keer toegeslagen.

Hij werd ontmaskerd door zijn 'modus operandi', de manier waarop hij te werk ging. De slachtoffers en de plek waar hij ze wilde verkrachten koos hij van tevoren uit. Op afgelegen fietspaden achtervolgde hij vrouwen een tijdje waarna hij ze met een mes bedreigde. Daarna sleurde hij de jonge vrouwen het weiland of de bosjes in en verkrachtte ze. Door de verkrachtingen kon een DNA-profiel van de dader worden gemaakt.

Vijfendertig rechercheurs werden op de zaak gezet. Het hele gebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist en De Bilt werd 'blauw geverfd'. Tientallen leden van de ME controleerden iedereen die het gebied binnenkwam. Adri van der Zande (54) was destijds een van de controleurs. "Iedere blonde man die ook maar een beetje op het profiel leek, vroegen we even te stoppen. Voor sommigen was dat vervelend, die werden elke dag aangesproken als ze van en naar het werk fietsten. Op een gegeven moment wisten we precies wie het gebied elke ochtend in en uit gingen."

Van der Zande, die nu rechercheur is, heeft ook in het bos op de uitkijk gelegen. Soms wachtte hij de hele dag onder een met bladeren bedekte camouflagedeken. "Vreselijk saai en koud was dat, maar je deed het toch. Ik was er heel erg op gebrand om hem in de kraag te vatten, vooral nadat ik een van zijn slachtoffers had gezien."

Op die avond had Van der Zande late dienst, van drie tot elf uur. Bij park Bloeyendaal, tussen universiteits- terrein De Uithof en het centrum van Utrecht, verkrachtte de dader een jonge vrouw. Daarna dwong hij haar in de vijver te gaan staan. Toen hij weg was, vluchtte ze naar het dichtstbijzijnde gebouw en werd de politie gebeld. "Toen wij daar aankwamen, had het meisje het eendenkroos uit de vijver nog in de haren", vertelt Van der Zande. Dat beeld heeft me nooit meer losgelaten."

Telkens als de man weer een vrouw had aangerand of verkracht, werd het gebied waar werd gezocht, vergroot. Mannelijke agenten fietsten als vrouw verkleed door het gebied. Zonder resultaat, de dader was nergens te vinden.

In de eerste dagen van het onderzoek houdt de politie de zaak stil. Als de verkrachter ondanks alle agenten op straat toch zijn gang blijft gaan, besluit Bas van Delden (50), destijds leider van het recherchebijstandsteam, in de hele regio voor hem te waarschuwen. Overal worden briefjes opgehangen en informatiebijeenkomsten gehouden op universiteiten en sportclubs. Niet iedereen binnen de politie vindt het naar buiten treden een handige aanpak. "Overal waarschuwen kan het onderzoek belemmeren", legt Van Delden uit. "Want de dader ziet dat ook, en kan zijn gedrag daarop aanpassen. Maar er fietsten dagelijks honderden jonge vrouwen door het gebied. De kans dat hij weer ongemerkt zou toeslaan, was aanwezig. Om de veiligheid van burgers te waarborgen, moesten we het dus wel naar buiten brengen."

De politie laat weten dat iedereen op zijn hoede moet zijn voor een dikke blanke man met blond stekelhaar, tussen de vijfentwintig en dertig jaar oud. Hij draagt een oorring, heeft een licht Utrechts accent, scheve tanden en fietst op een mountainbike. Er wordt een compositietekening verspreid. Als Van der Zande die ziet, schrikt hij. "De man leek op iemand die ik eerder, toen ik nog niet wist hoe hij er ongeveer uit zag, tijdens een surveillance een keer had gezien. Ik fietste met een collega door de wijk toen een tegemoetkomende fietser plotseling afsloeg zonder zijn hand uit te steken." Van der Zande vond dat hij verdacht gedrag vertoonde en ging er met zijn collega achteraan, maar de onbekende fietser was nergens meer te bekennen. Of het hem echt was, zal hij nooit weten. "De man fietste op tientallen meters afstand, dus echt goed konden we hem niet zien. Maar toen ik die tekening zag, kreeg ik ineens kriebels. Het zal toch niet, dacht ik."

Eind 1995 en begin 1996 zat er bij de Utrechtse politie vrijwel niemand meer achter een bureau. Agenten draaiden een half jaar lang overuren en fietsten ook na werktijd nog een rondje door de buurt. Van der Zande: "Iedereen wilde degene zijn die de Utrechtse serieverkrachter zou pakken."

De waarschuwing van de politie zorgt voor veel commotie in de regio. Volgens oud-burgemeester van De Bilt, Alexander Tchernoff (70), heerste er een constante onzekerheid. "Dochters mochten niet meer alleen over straat en donkere paden werden vermeden." Burgers hadden ook vragen. Hoe kan het dat een man keer op keer ongestraft toeslaat? Tchernoff: "Natuurlijk was het frustrerend om te vertellen dat de dader nog steeds rondliep, terwijl sommige agenten dag en nacht in de bosjes lagen om hem in de kraag te vatten. Maar meer dan bewoners op de hoogte houden, kon je niet doen."

Om de omgeving voor de serieverkrachter zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, bracht de gemeente verlichting aan op donkere paden. Struiken langs dichtgegroeide bosweggetjes werden gekapt. De onrust zorgde volgens Tchernoff voor een grotere burgerparticipatie. "Er werd meer op elkaar gelet. Ouders maakten bijvoorbeeld samen afspraken over het naar huis brengen van elkaars kinderen."

Ook sportcomplex Olympos op universiteitsterrein De Uithof trof maatregelen. Een busje pendelde 's avonds van de sporthal naar de bushalte bij het toenmalige Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU). Zo hoefden vrouwen niet alleen naar de bushalte te lopen. En vrouwelijke medewerkers van het AZU kregen alarmpiepers mee om een mogelijke aanval af te wenden. Lokale sportscholen boden zelfs gratis cursussen zelfverdediging aan.

Intussen zocht de politie verwoed door naar de man die sinds de laatste aanval, op 1 december 1995, niets meer van zich liet horen. De enige aanknopingspunten zijn het DNA-profiel en de compositietekening. Er werd met veroordeelde zedendelinquenten gesproken om te achterhalen hoe zij te werk zijn gegaan. Daaruit blijkt onder meer dat verkrachters doorgaans in een buurt toeslaan die ze goed kennen. Maar niet té dicht bij huis, omdat ze dan herkend kunnen worden door buurtbewoners. Ook deze nieuwe informatie bracht niets op.

"Op een gegeven moment wisten we niet wat we nog meer konden doen", vertelt Van Delden. "We nodigden zedenrechercheurs uit Amsterdam uit om te kijken of we niets over het hoofd hadden gezien. Het hele dossier werd nog een keer doorgenomen. Helaas zonder resultaat."

Van Delden denkt dat er een grote kans is dat de serieverkrachter, als toen de techniek van nu beschikbaar was geweest, wel was gepakt. "Alle aangiftes en tips komen nu in gespecialiseerde analysesystemen die toen nog niet bestonden. Als een verdacht iemand drie keer op station Bilthoven wordt gezien en daar wordt een melding van gemaakt, krijgt de agent een tip van de computer dat hij daar eens moet gaan kijken. Vroeger gebeurde dat niet. We werkten zelfs nog met typemachines."

In 1996 slaat de verkrachter nog één keer toe, daarna gebeurt er lange tijd niets. Tot 1998, als een man wordt opgepakt voor brandstichting. "Uit een nieuw onderzoek bleek dat sommige zedendelinquenten ooit waren begonnen met brandstichting", vertelt Mellink. "Dus waren we daar extra alert op. Tot onze grote verbazing leek het er na een huiszoeking inderdaad sterk op dat hij eindelijk was ontmaskerd." Zo werd er in het huis onder meer een potje aftershave gevonden. Dezelfde soort die de serieverkrachter gebruikte. En de verdachte wist bepaalde feiten die alleen de zedendelinquent kon weten. "Ik was er honderd procent zeker van dat we hem hadden." Nadat zijn DNA was onderzocht, bleek het toch om een ander te gaan. "Het DNA-onderzoek is nog een keer uitgevoerd, zó zeker waren we ervan dat dit hem moest zijn. Toch kwam daar hetzelfde uit. Een grote teleurstelling." Later bleek dat de rechercheurs tijdens de ondervragingen daderinformatie hadden losgelaten waardoor de brandstichter bepaalde details kon weten.

In mei 2001 zet de politie het onderzoek stop. Duizenden tips zijn dan onderzocht en bijna tweeduizend mannen ondervraagd. Ook hebben 288 mannen vrijwillig meegewerkt aan een DNA-onderzoek.

Maar vijf maanden later slaat de Utrechtse serieverkrachter weer toe. Op 22 oktober valt de man een vrouw aan, maar die weet hem weg te jagen. Twee dagen later lukt dat niet. In Bilthoven dwingt hij een 16-jarig meisje bij hem achterop te stappen. Dit keer rijdt hij op een scooter in plaats van een fiets. Hij neemt haar mee naar een bos. Daar bindt hij haar vast aan een boom, plakt haar mond dicht en verkracht haar meerdere malen. De tiener wordt pas uren later onderkoeld teruggevonden.

Het leidt weer tot een grootscheepse klopjacht en rumoer in de wijk. Bij sportcentrum Olympos was de man na jaren stilte weer het gesprek van de dag. "Op mijn eerste werkdag stond het hier blauw van de pers", vertelt Jules Vereecken, directeur van Olympos. "Iedereen vroeg meteen of het 'verkrachtersbusje' weer werd ingezet. Dat hebben we toen inderdaad weer laten rijden in de donkere wintermaanden." Ook lieten mannelijke sporters geen vrouw alleen naar huis fietsen. "Meestal gingen de jongens met de meiden mee tot aan het Wilhelminapark richting de binnenstad. Daar was het wel weer veilig."

In de nieuwe zoektocht van politie en justitie werden namen die eerder waren uitgesloten, weer onder de loep genomen. Wederom zonder resultaat. Na de laatste gewelddadige verkrachting gebeurt er niets meer. In de jaren daarna neemt het aantal rechercheurs dat de zaak onderzoekt gestaag af.

Inmiddels houdt de 'vadsige fietser' zich alweer tien jaar gedeisd. "Hopelijk loopt hij een keer tegen de lamp", zegt Mellink. "Zijn DNA-profiel is bekend. Mocht hij ooit voor een ander misdrijf worden opgepakt en hij moet zijn DNA afstaan, zou hij zomaar ontmaskerd kunnen worden."

In dat geval trekt de oud-districts-chef een fles champagne open om het te vieren met voormalige collega's. "Die man is een nagel aan mijn doodskist. Ik hoop dat het recht ooit zal zegevieren." Ook bij Van Delden zou een grote last van de schouders vallen. "Die zaak is mijn zaak der zaken", aldus Van Delden. "Opgelucht zou ik niet eens meer kunnen zijn. Ik zou vooral gaan terugrekenen om te kijken of we ergens iets hebben gemist. Of we één klein dingetje over het hoofd hebben gezien waardoor we hem achteraf gezien toch konden pakken."

Chronologie
De volgende delicten zijn toe te schrijven aan de Utrechtse serie-verkrachter

9 augustus 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Archimedeslaan in Utrecht.

25 Augustus 1995. Verkrachting op de Bisschopsweg in De Bilt.

5 september 1995. Verkrachting op de Bisschopsweg in De Bilt.

15 september 1995. Verkrachting op het Vagantenpad in Bunnik.

17 september 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Vossegatsedijk in Bunnik.

17 september 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op het Uppsalapad in De Bilt.

24 september 1995. Verkrachting op het Houtensepad in Utrecht.

25 september 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op het Oxfordpad in Utrecht.

25 september 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op het Ravelijnpad in Utrecht.

26 september 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Archimedeslaan.

3 oktober 1995. Verkrachting op de Soestdijkseweg in De Bilt.

27 november 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Mesdaglaan in Bosch en Duin.

1 december 1995. Aanranding/ poging tot verkrachting op het Deltapad in Den Dolder.

20 februari 1996. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Soestdijkseweg Zuid in De Bilt.

15 december 1996. Aanranding/ poging tot verkrachting op de Voordorpsedijk in Groenekan.

7 mei 2001. Politie zet onderzoek stop.

20 augustus 2001. Aanranding/ poging tot verkrachting op het Utrechtseweg in Houten.

22 oktober 2001. Aanranding/ poging tot verkrachting op Waterlinieweg in Utrecht.

24 oktober 2001. Verkrachting op Kees Boekelaan in Bilthoven.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3058863/2011/12/01/De-frustratie-van-iedere-agent.dhtml
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #9 on: April 24, 2014, 05:12:59 am »

wee tips verkrachting na SMS bericht politie    

BILTHOVEN

Er zijn bij de politie in totaal twee tips binnengekomen naar aanleiding van de SMS berichten die de politie heeft verzonden in haar zoektocht naar getuigen van de verkrachting van een 15-jarig meisje afgelopen 4 september. De tips worden momenteel onderzocht.

Politiewoordvoerder Thomas Aling laat weten dat er geen naam van een dader bij zat. Er hebben wel veel mensen op www.politieonderzoeken.nl gekeken, er waren zo'n 2500 hits. ,,Hopelijk komt er in de nabije toekomst meer informatie als we de compositietekening laten zien,'' aldus Aling.

Ruim 1.100 eigenaren van een mobiele telefoon die op 4 september in de omgeving van het fietspad het oude Spoorlaantje in Bilthoven waren, hebben donderdag 15 oktober een kort sms bericht gekregen. Hierin staat het delict beschreven en wordt voor meer details verwezen naar www.politieonderzoeken.nl.

De 15-jarige leerlingen van Het Nieuwe Lyceum fietste vrijdagmiddag 4 september rond 13.00 uur alleen over het fietspad van Bilthoven naar Bosch en Duin, dat uitkomt aan de Spoorlaan.
Daar werd zij vastgepakt door een onbekende man die haar van haar fiets aftrok. De tiener viel en werd vervolgens slachtoffer van een zedenmisdrijf.
Het meisje wist weg te komen en sloeg alarm toen zij thuis was aangekomen. De politie zette direct de omgeving af en ging op zoek naar de dader, maar werd niet meer aangetroffen.

De dader is omschreven als een blanke man tussen 30 en 40 jaar oud. Hij heeft blauwe ogen, donker kort haar en een gezet postuur. Hij was gekleed in een blauwgekleurd trainingsjack met witte lengtestrepen over de mouwen. Hij droeg een beige/bruine broek en waarschijnlijk bruine schoenen.

De politie vraagt eventuele getuigen te reageren via de Opsporingstiplijn: 0800-6070

http://www.nieuwsover.nl/index.php?option=com_content&view=category&id=137&layout=blog&Itemid=55&limitstart=9
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #10 on: April 24, 2014, 05:35:59 am »

Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #11 on: April 24, 2014, 05:39:20 am »

Kw-chef draait cel in wegens verkrachting

0 360 Formules
UTRECHT - De 31-jarige kw-chef van een supermarkt in Bilthoven die werd beschuldigd van verkrachting van een vrouwelijke collega, is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden.

Dat vonnis is dinsdag door de rechtbank uitgesproken en is conform de eis
van het Openbaar Ministerie. De verdachte had voor de rechtbank de
verkrachting ontkend, maar uit een rapport van het Nederlands Forensisch
Instituut bleek dat er sperma op het lichaam en in het ondergoed van het
slachtoffer is aangetroffen.Celstraf en boete

Dit sperma was volgens de rechtbank hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de
verdachte. De kans dat een willekeurig gekozen man een profiel heeft dat gelijk
is aan de op het lichaam aangetroffen dna-profielen is kleiner dan één op één
miljard. De rechtbank vond de afgelegde verklaring van het slachtoffer mede
daarom betrouwbaar. De veroordeelde man moet aan het slachtoffer een
schadevergoeding van 2082 euro wegens geleden materiële en immateriële schade
betalen.

http://www.distrifood.nl/Formules/Algemeen/2007/12/Kw-chef-draait-cel-in-wegens-verkrachting-DIS127771W/
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #12 on: April 24, 2014, 05:40:56 am »

Signalement verkrachter Bilthoven bekend
Gepubliceerd: 15 september 2009 om 12:59 Update: 13 november 2009 om 13:52

De politie weet hoe de man eruit ziet die anderhalve week geleden een meisje heeft verkracht in Bilthoven. Dat meldt. RTV Utrecht.

Het gaat om een blanke man, tussen de 30 en de 40 jaar oud. Hij heeft blauwe ogen, kort donker haar en een gezet postuur en hij droeg een blauwgekleurd trainingsjack met witte strepen over de mouwen. Daaronder had hij een beige of bruine trainingsbroek aan en waarschijnlijk bruine schoenen. Verder spreekt hij accentloos Nederlands. Op vier september heeft deze man een vijftienjarig meisje dat op weg was naar Bosch en Duin van haar fiets getrokken en daarna verkracht. Het meisje wist uiteindelijk weg te komen en alarm te slaan.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/utrecht/2009/signalement-verkrachter-bilthoven-bekend/
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #13 on: April 24, 2014, 07:10:45 am »

De Utrechtse serieverkrachter en ik

/Leven

1 november 2012

door Sanne Rooseboom

0
fietspadbosje

Het onderzoek naar de man die mij en duizenden andere meisje de stuipen op het lijf joeg, krijgt een nieuwe impuls. Ze gaan op zoek naar het DNA van zijn familie.

Het was misschien wel de neef van S. want die had porno op zijn kamer, dat had haar moeder verteld. Of het was die jongen waar de zus van G. mee had gezoend, die woonde in de Bilt en had een buikje. Bovendien fietste hij heel vaak naar Utrecht. En zag je die man bij het stoplicht vanmorgen aan het begin van de Biltse Rading? Die keek echt raar, en hij reed op een mountainbike, dus.

Vijftien waren we en later zestien. We woonden in Utrecht en zaten op school in Bilthoven. Dat betekende dat we elke dag tien kilometer heen en tien kilometer terug moesten fietsen, soms alleen, soms met klasgenootjes. Over de Biltse Rading, een lange weg met auto’s aan de ene kant en weilanden aan de andere. Dan een rustig fietspad naar de Bilt en daarna nog eentje, weer langs een weiland. Jarenlang was het grootste gevaar dat het zou gaan regenen. Of dat die hele leuke jongen uit de parallelklas voorbij zou fietsen zonder hoi te zeggen.

Totdat in 1995 de verkrachtingen kwamen. Zeven in twee jaar, en minstens zoveel pogingen, voornamelijk in het gebied tussen Utrecht en De Bilt. Niemand die ik kende is slachtoffer geworden, niemand heeft hem ooit gezien. Maar we waren vijftien en zestien en dit was het eerste wereldse gevaar waar we mee werden geconfronteerd. We deelden elk gerucht dat we hoorden. Dat hij je van achteren inhaalde op zijn mountainbike en je dan van je fiets sleurde, dat hij tape gebruikte en een stanleymes, dat hij vadsig zou zijn, dat de studentes van de Uithof massaal op zelfverdedigingscursus gingen. Twee jaar lang bewogen de struiken, ritselde het in de bossen naast de weilanden, keek je nog maar een keertje om of je echt wel alleen fietste op dat lange stuk naar de stad toe.

Donker
De hele streek was er in die tijd druk mee. Onze ouders en leraren belegden bijeenkomsten, zorgden ervoor dat we nooit alleen naar huis reden, zeker niet in het donker. En donker was het al snel, een achtste uur in december, een eerste uur trouwens ook. Schoolfeesten en verjaardagen werden ingewikkelder, want ‘s avonds leek zelfs een groepje geen veiligheid te bieden. Jongens, welke jongens dan ook, kregen een extra nut als chaperonne want op een of andere manier vond iedereen dat zelfs een groep van vijf meiden veiliger werd met één jongen erbij. De politie werkte hard, melde het Utrechts Nieuwsblad. Ze onderzochten duizenden tips, lichtten duizend zedendelinquenten door en kamden de bossen en paden van de provincie uit. Zonder resultaat.

Toen het lente werd in 1996 was het al een paar weken stil. En toen de zomer aanbrak, schudden we de angst voor de lange fietspaden langs het weiland een beetje van ons af, al werd de fietstocht nooit meer helemaal onbevangen. We deden eindexamen, trokken weg, fietsten zonder angst ’s nachts door nieuwe steden. En toen in 2001, toen sloeg hij opeens opnieuw toe, dit keer per scooter. Eerst met een beroving en toen wederom met een verkrachting. Een zestienjarig meisje in Bilthoven, in de straat achter mijn oude school.

Jack the ripper
Dat de Utrechtse serieverkrachter zo’n blijvende indruk heeft gemaakt, realiseerde ik me toen ik deze week hoorde dat het openbaar Ministerie DNA-verwantschapsonderzoek gaat doen; ze gaan zijn DNA vergelijken met het DNA van de 150.000 mensen in de landelijke databank. Dat hij nooit is gepakt, is verschrikkelijk voor de slachtoffers en betekent bovendien dat dat kan, niet gepakt worden nadat je zeven vrouwen verkracht. Als een moderne Jack the Ripper, iemand waar met een zweem van mysterie theorieën over blijven bestaan.

Als dit verwantschapsonderzoek niks wordt, hoop ik op grootschaliger onderzoek. Tenminste, de helft van mij hoopt daarop. Wanneer in Utrecht, De Bilt en Zeist duizenden mannen wordt gevraagd hun DNA in te leveren, zou dat een behoorlijke schending zijn van hun privacy. Probeer maar eens te weigeren, dan ben je direct verdacht. Aan de andere kant was de onzichtbare aanwezigheid van de serieverkrachter jarenlang een inbreuk op de bewegingsvrijheid van tienduizenden meisjes en vrouwen, dan is een beetje slijm afstaan aan de politie niet zo’n opgave.

Maar zou het beste zijn als ze hem tijdens het komende onderzoek pakken. Dat zijn oom in de database zit en het spoor leidt naar zijn neefje in De Bilt. Een man met een licht Utrechts accent en een buikje dat inmiddels vast een pens is geworden. Met een scooter voor de deur en een roestige mountainbike in de schuur. Met een stanleymes in de keukenla, en boven op zolder aan de muur achter een paar lege kratten bier, honderden uitgeknipte artikelen over de angst en ellende die hij heeft gezaaid.

http://www.hpdetijd.nl/2012-11-01/de-utrechtse-serie-verkachter-en-ik/
Report Spam   Report to moderator   Logged
TD892
Administrator
Sr. Member
*****
Posts: 498


« Reply #14 on: July 17, 2014, 03:23:56 pm »

Verdachte in zaak serieverkrachter is 51-jarige NieuwegeinerNIEUWEGEIN - De man die woensdagavond is aangehouden in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter is een 51-jarige Nieuwegeiner. Dat melden meerdere bronnen aan RTV Utrecht.

Gerard T. werd op 16 januari aangehouden voor de diefstal van een fiets die de politie daar opzettelijk had geplaatst om fietsendieven te betrappen. Op 19 maart werd hij veroordeeld voor die zaak en voor een fietsendiefstal die hij vorig jaar zomer pleegde.

Omdat hij als veroordeelde verplicht was dna af te staan, kon Justitie hem deze week linken aan drie verkrachtingen die aan de Utrechtse serieverkrachter werden toegeschreven.

T. is geboren in Utrecht en is vrijgezel.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1203179/verdachte-in-zaak-serieverkrachter-is-51jarige-nieuwegeiner.html
Report Spam   Report to moderator   Logged
Pages: [1] 2
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines